Awokado to owoc, który posiada wiele wartości odżywczych. Podobno awokado było już wykorzystywane 7 tysięcy lat p.n.e. Awokado pochodzi z południowego Meksyku, jednak bardzo szybko rozpowszechniło się na całej Ameryce. W medycynie ludowej awokado używało się w leczeniu nadciśnienia tętniczego, cukrzycy, zapalenia oskrzeli, bólów brzucha czy nawet biegunce.
Obecnie awokado jest uważane za super food. Jest źródłem białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych, głównie omega -3 i omega-6, witamin C, A i E. Owoc jest dość kaloryczny, https://canabe.shop/kategoria-produktu/zywnosc-konopna jednak jego zalety znacznie przeważają nad wadami.
A zaletami tego super owocu są między innymi:
- wspomaga serce,
- chroni oczy,
- poprawia pracę mózgu,
- wspomaga pracę układu pokarmowego,
- wspomaga odchudzanie,
- reguluje ciśnienie krwi,
- korzystnie wpływa na układ oplot kablowy poliestrowy nerwowy,
- polecany jest dla kobiet w ciąży, ze względu na wysoką zawartość kwasu foliowego,
- pozwala obniżyć poziom złego cholesterolu, a utrzymać prawidłowy poziom zdrowego.
Jak więc widzimy awokado ma bardzo dużo pozytywnych cech i warto włączyć go do swojego jadłospisu. Można jeść sam owoc, a także przygotować pasty, sałatki i wiele wiece potraw przy użyciu tego wyjątkowego owocu. Podkreślić trzeba specyficzny smak tego owocu, nie każdemu może przypaść do gustu, dlatego najlepiej serwować go w sałatkach czy innych potrawach, nie solo. wynajem koparek mazowieckie