Każdy wie, że ryba jest jednym z najzdrowszych posiłków i powinniśmy ją śmiało uwzględniać w naszej diecie. Problem pojawia się jednak, gdy stajemy przed koniecznością wyboru odpowiedniego gatunku. Jakie ryby są najzdrowsze? Zobacz nasz ranking.
Ryby morskie:
łosoś - ma ogromne pokłady zawartości kwasów omega-3. Niestety w marketach możemy spotkać zazwyczaj łososie hodowlane ze sztucznymi barwnikami
tuńczyk - szukaj mięsa o jasnym kolorze, ponieważ te osobniki wchłonęły mniej metali ciężkich
śledź - to jedna z najzdrowszych ryb świata. Polecamy tzw. matjasy, czyli osobniki z maja, przed pierwszym tarłem
dorsz - warto wybierać młode osobniki, ponieważ starsze mogą być zarażone nicieniem
Ryby słodkowodne:
pstrąg - ma zdrowe i smaczne mięso. Wybieramy porcje o wadze około 20 g
sandacz - posiada jędrne i smaczne białe mięso. Posiada bardzo chude mięso
leszcz - ma sporo ości, ale wynagradza to swoim chudym i smacznym mięsie
karp - ma nieco mulisty smak, ale można go zlikwidować wkładając kawałki ryby do wody z cytryną