Istnieją produkty, które są czymś więcej, niż tylko pożywieniem. Mogą doskonale wpływać na nasze zdrowie i zapobiegać powstawaniu licznych oraz bardzo groźnych chorób. Sprawdźmy jakie produkty można nazwać nutraceutykami.
Soja
To jeden z głównych źródeł nutraceutyków. Zauważono, że jest w niej wiele klas antykarcynogenów. Soja stymuluje prawidłową pracę jelit, a także zmniejsza ryzyko nowotworów.
Likopina z pomidorów. Tę substancję można znaleźć w pomidorach oraz niektórych innych polecany dietetyk Gdańsk czerwonych owocach. Likopina, czyli czerwony barwnik, to bardzo silny przeciwutleniacz. Substancja występuje naturalnie w krwi człowieka, także w prostacie, ale z wiekiem jej ilość może się zmniejszać. Zapewnienie odpowiedniej ilości likopiny zmniejsza ryzyko wystąpienia raka oraz chorób układu krążenia. prolina
Brokuły
Posiadają glukozynolaty oraz enzymymyrozynazy, które znane są z hamowania wzrostu nowotworów.
Czosnek
To naturalny antybiotyk, wykorzystywany także jako środek antynowotworowy.
Siemię lniane
Klasyfikuje się je jako cenne źródło związków zapobiegających powstawaniu nowotworów estrogenozależnych. konstrukcje stalowe